Fase1:  Passieve Stretch: Begin met je mond zo wijd mogelijk te openen en gebruik vervolgens je vingers om je mond verder open te trekken tot je een lichte stretch voelt. Houd deze positie 30 seconden vast om het 'creep effect' te bevorderen, waarbij de spier zich geleidelijk verlengt en ontspant.


 1. Beginpositie: Open je mond zo wijd als comfortabel mogelijk is zonder pijn of ongemak.
 2. Uitvoering: Plaats je vingers op je bovenste tanden en trek je mond voorzichtig verder open. Je moet een lichte stretch voelen in je kaakspieren, maar geen pijn.
 3. Duur: Houd deze positie 30 seconden vast. Deze tijd helpt om het 'creep effect' te bevorderen, waarbij de spier zich geleidelijk verlengt en ontspant.


Fase 2: Weerstandsfase: Sluit je mond lichtjes terwijl je met je vingers weerstand biedt tegen de sluitbeweging voor ongeveer drie seconden. Het opspannen van de spier helpt om de spier te ‘primen’ voor een effectievere stretch.


 1. Beginpositie: Begin vanuit de positie waarin je mond open is van fase 1.
 2. Uitvoering: Begin zachtjes je mond te sluiten, terwijl je met je vingers weerstand biedt tegen de sluitbeweging. Je spant de spier aan zonder echt op je vingers te bijten.
 3. Duur: Doe dit voor ongeveer 3 seconden. Het opspannen van de spier helpt om de spier te ‘primen’ voor een effectievere stretch in de volgende fase.


Fase 3: Actieve Stretch: Verwijder je vingers en open je mond nu actief zo wijd mogelijk zonder hulp. Doe dit tot je een comfortabele weerstand voelt. Herhaal de gehele cyclus drie keer.


 1. Beginpositie: Verwijder je vingers uit je mond na fase 2.
 2. Uitvoering: Open je mond nu weer actief zo wijd mogelijk, zonder hulp van je vingers. Doe dit tot je een comfortabele weerstand voelt.
 3. Duur: Houd deze positie kort vast, ongeveer 3 tot 5 seconden, zonder door pijn of ongemak heen te forceren.


Herhaling

 • Cycli: Herhaal de volledige cyclus van drie fasen drie keer. Dit helpt bij het verder ontspannen en verlengen van de masseterspier.

Tips

 • Zorg ervoor dat je bij elke fase van de stretch geen pijn voelt. Stretch tot het punt van lichte weerstand, maar forceer nooit voorbij dit punt.
 • Voer deze oefeningen uit in een rustige, comfortabele omgeving om maximale ontspanning te bevorderen.
 • Combineer deze stretch met de warmtetherapie en triggerpuntoefeningen voor het beste resultaat in het behandelen van kaakspanning en tinnitus.

Deze systematische benadering van het stretchen van de masseterspier kan helpen om de spiertonus te verminderen, de flexibiliteit te verhogen en de symptomen van tinnitus die verband houden met kaakspanning te verlichten.
Reageren is niet mogelijk in deze cursus.