Oef 2: Triggerpunten behandelen

 

Triggerpunten in de masseterspier kunnen intensieve pijn en ongemak veroorzaken, die bijdragen aan tinnitus. Door gerichte druk uit te oefenen, kunnen deze punten worden losgemaakt, waardoor opgehoopte afvalstoffen zoals melkzuur vrijkomen. Deze afvalstoffen worden effectiever afgevoerd door de voorafgaande warmtetherapie. Het is cruciaal om na het behandelen van de triggerpunten opnieuw warmte toe te passen, dit helpt het lichaam om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren en de spieren verder te helpen ontspannen.


Het behandelen van kaakspanning door het aanpakken van triggerpunten in de masseterspier kan zeer effectief zijn voor het verminderen van somatische tinnitus. Hier is een stap-voor-stap handleiding over hoe je dit zelf kunt doen:


  1. Locatie van de masseterspier: Begin met het vinden van de masseterspier. Deze loopt van je jukbeen naar je onderkaak, net voor je oor. Gebruik je vingers of handen om deze spier te voelen.

    "

  2. Voelen van de spier: Plaats je vingers op je wang, bijt op je tanden en laat los. Herhaal dit een paar keer. Je zou de spier onder je vingers moeten voelen bewegen. Dit helpt je om een duidelijk beeld te krijgen van waar de spier zich bevindt en waar je moet drukken.

  3. Zoeken naar triggerpunten: In de zone die je geïdentificeerd hebt (tussen het jukbeen en de onderkaak voor het oor), zoek je naar pijnlijke punten. Dit zijn de triggerpunten. Een triggerpunt kan voelen als een klein, hard knoopje in de spier dat gevoelig of pijnlijk is bij druk.

  4. Druk uitoefenen: Als je een pijnlijk punt vindt, druk je er voorzichtig maar stevig op. De druk moet sterk genoeg zijn om de pijn te voelen, maar niet zo sterk dat het ondraaglijk wordt.

  5. Aanhouden van de druk: Houd de druk aan tot de pijn begint af te nemen. Dit kan enkele seconden tot enkele minuten duren. Als de pijn binnen vier minuten niet vermindert, stop dan met drukken op dat specifieke punt om overstimulatie te voorkomen.

  6. Herhalen: Probeer drie pijnlijke punten in elke kaakspier te vinden en behandel deze dagelijks. Als dagelijks te intensief lijkt, kun je een dag rust nemen tussen de sessies.

  7. Consistentie: Het regelmatig uitvoeren van deze zelfbehandeling kan helpen de spierspanning te verminderen en de tinnitus symptomen te verlichten. Wees geduldig en consistent met de behandeling.

  8. Evaluatie: Let op hoe je lichaam reageert op deze behandeling. Als de tinnitus vermindert of de spierspanning afneemt, is dit een goed teken. Als de symptomen verergeren of als de pijn blijft bestaan, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.


In volgende video geef ik uitleg over de anatomie van de kaakspieren.


Hier zoeken we samen de triggerpunten. 

Reageren is niet mogelijk in deze cursus.

1. Hoe lang moet je druk uitoefenen op een triggerpunt voordat je stopt als er geen verandering in pijn is?