Kaakgerelateerde hoofdpijn

Vele mensen worstelen met hoofdpijn die diep geworteld is in problemen die verband houden met hun kaak.

Heb je last van aanhoudende hoofdpijn die maar niet lijkt te wijken voor conventionele behandelingen? 

Je bent niet alleen. Vele mensen worstelen met hoofdpijn die diep geworteld is in problemen die verband houden met hun kaak. 

Als ervaren kaakkinesist heb ik de unieke gelegenheid gehad om diep in deze materie te duiken en effectieve oplossingen te bieden aan mensen die lijden onder kaakgerelateerde hoofdpijn. 

In dit artikel zullen we drie hoofdtypen van deze hoofdpijn verkennen en hoe deze te verlichten.

Type 1: Uitstraling van gespannen spieren

De eerste vorm van kaakgerelateerde hoofdpijn wordt veroorzaakt door spanning in de spieren rondom de kaak, die uitstraalt naar andere delen van het hoofd. 

Dit type hoofdpijn manifesteert zich vaak aan de zijkanten van het hoofd (temporaal), boven de wenkbrauwen, of als een drukgevoel achter de ogen. Deze symptomen kunnen wijzen op een disfunctie van het temporomandibulair gewricht (TMG), een cruciaal gewricht dat betrokken is bij kaakbeweging en -functie.

De oorzaak? Vaak ligt het aan overmatige spanning in de kauwspieren, die kan ontstaan door stresstandenknarsen of een verkeerde beet. Deze voortdurende spanning leidt tot pijn die uitstraalt naar bovenliggende gebieden, waardoor hoofdpijn ontstaat.

Type 2: Compensatie via de schedelnaden

Het tweede type hoofdpijn heeft te maken met de positie van de kaak als het hoogste gewricht in de lichaamshouding. 

Wanneer er problemen zijn met dit gewricht, probeert het lichaam de spanning te compenseren door aanpassingen te maken in andere delen van het lichaam. 

Echter, wanneer deze compensatiemechanismen zijn uitgeput, is de laatste manier waarop het lichaam probeert de disbalans te corrigeren door spanning op te bouwen in de schedelnaden. Dit resulteert in een uniek type hoofdpijn dat diep geworteld is in de structuur van de schedel en een algemene spanning in het hoofd kan geven.

Deze vorm van hoofdpijn kan bijzonder moeilijk te behandelen zijn met conventionele methoden, omdat de oorzaak verband houdt met de fysieke structuur en de biomechanische functie van het lichaam.


Type 3: Spanning via de nek

Spanning vanuit de nek die uitstraalt naar hoofdpijn achteraan de schedel (occipitaal). 

Wanneer je de kaakspieren gebruikt, spannen je hoge nekspieren automatisch mee op. Deze werken altijd samen. Bij overbelasting van de kaakspieren overlast je indirect dus ook je hoge nekspieren.

Oplossing voor je pijn

Als kaakkinesist ben ik gespecialiseerd in het behandelen van deze complexe vormen van hoofdpijn door middel van een holistische benadering die zich richt op de onderliggende oorzaak. 

Door middel van gespecialiseerde therapieën en technieken kunnen we de spanning in de kaak en de omliggende spieren verminderen, de functie van het TMG verbeteren, en de algehele lichaamshouding corrigeren om verdere compensatie te voorkomen.

Als je last hebt van kaakgerelateerde hoofdpijn en klaar bent voor een oplossing, nodig ik je uit om mijn praktijk te bezoeken of mijn website www.fienjonnaert.be te raadplegen voor meer informatie. 

Samen kunnen we een pad naar verlichting en herstel inslaan, vrij van de beperkingen die hoofdpijn met zich meebrengt. Jouw welzijn is onze prioriteit, en wij zijn hier om je te helpen de kwaliteit van leven te herwinnen die je verdient.

in Reis